Sambakirjeenvaihtaja raportoi – Rio de Janeiron olut- ja juomakulttuuri

Vaihto Brasiliassa Rio de Janeiron kaupungissa vierähti juuri niin nopeasti kuin olin pelännyt, ja myös kirjeenvaihtajan urani näyttää jäävän melko lyhyeksi. Kuitenkin, kuten lupasin, jaan tietoni Brasilian juomakulttuurista toimariroolin minulle suomin valtuuksin enemmän kuin mielelläni. Siispä ensimmäinen ja luultavasti myös viimeinen aihetta käsittelevä ”kirjeeni” pyrkii tiivistämään brasilialaista ja erityisesti riolaista juomakulttuuria havaintojeni pohjalta.

IMG_1083”BRASILIASSAKIN JUODAAN OLUTTA” osoittautui matkallani erittäin todeksi. Olutta tarjoillaan perinteisen brasilialaisen ruuan ruokajuomana, rannalla virvokkeena, ystävien keskeisissä illanvietoissa, brasilialaiselle kulttuurille erittäin tyypillisissä street partyissa ja oikeastaan missä vaan ja mihin kellon aikaan tahansa. Olut on siis osa brasilialaista letkeää elämänmenoa ja yleisimmin oluet ovat kuumaan ilmaan soveltuvia kevyen ja miedon makuisia lagereita. Brasilialaiset yleisimmät olutmerkit ovat Skol, Antarctica, Brahma, Itaipava sekä oma suosikkini Bohemia Pilsen.

Rion katukuvassa erittäin yleisiä ovat pienet ”olutkuppilat”, joissa paikalliset viettävät iltapäivää tai iltaa porukalla olutta nauttien. Yleistä on, että pöytäseurue tilaa pöytään useita litran olutpulloja ja olut nautitaan pienistä laseista. Kaikki pöytään tilatut oluet jaetaan koko seurueen kesken ja oluenjako toimii tyylillä ”nopea juovat enemmän ja aina voi tilata lisää”. Katujen olutkuppiloissa oluen rinnalle voi tilata pieniä ”empada” ja ”pastel” nimellä tunnettuja purtavia, jotka ovat esimerkiksi juustolla tai lihalla täytettyjä uunissa tai rasvassa paistettuja pasteijan tapaisia pikkusuolaisia. Myös ranskalaiset, joko juustolla kuorrutettuina tai ilman, ovat yleinen naposteltava oluen rinnalla. Kyseiset olutkuppilat eivät häikäise ulkoisella olemuksellaan, sillä kalusteina ovat usein muovituolit ja -pöydät, mutta hinta ja tunnelma ovat kohdallaan.

IMG_1311Perinteinen brasilialainen kansallisruoka ”feijoada”, johon kuuluu yleisesti naudanlihaa, riisiä, ranskalaisia, farofaa (eli erikoista jauhomössöä) sekä tumman ruskeaa papukastiketta nautitaan yleisesti oluen kanssa. Brasilialaisten rakastaman barbecuen ideana on, että viikonloppuna ruokailu hoidetaan grillaamalla erilaisia lihoja ja makkaroita sekä brasilialaisten suurta herkkua, kanan sydämiä, koko perheen kesken. Ruokailu kestää koko päivän ja ihmiset viettävät aikaa ulkona grillin äärellä juoden jääkylmää olutta iltamyöhään saakka.

Rantapäivää Rio de Janeirossa viettäessä kenellekään ei jää epäselväksi, että olut on portugalin kielellä cerveja, sillä rantakauppiaat kulkevat kylmälaukkujensa kanssa pitkin Copacabanan ja Ipaneman rantoja ”cerveja, cerveja!” kovaäänisesti huudellen. Rannalla olut siis kävelee luoksesi, vaikkakin hinta on tällöin viisi Brasilian realia eli lähes viisinkertainen kaupan hintoihin verrattuna. Brasiliassa olutta nautitaan suoraan tölkeistä suosituissa ”street partyissa”, joissa ihmiset kerääntyvät illan tullessa baarikaduille viettämään aikaa, keskustelemaan ja usein myös kuuntelemaan brasilialaista katumusiikkia. Tungos ja meteli ovat kovat ja olutta saa edullisesti kadun varteen kylmälaukkujensa kanssa leiriytyneiltä kauppiailta.

IMG_4292

Brasilialaista jalkapalloa ei sovi unohtaa tässäkään asiayhteydessä. Jalkapallo on Brasilian kansallisurheilulaji ja pelit pyörivät televisioissa lähes joka kuppilassa, baarissa ja ravintolassa. Suureksi yllätyksekseni jalkapallostadionin sisällä myynnissä oli vain alkoholiton olutvaihtoehto. Peliin valmistauduttiin kuitenkin oluen äärellä ja pelin jälkeen stadionin edusta ja lähikadut täyttyivät olutta nauttivista ja pelin kulkua spekuloivista faneista.

Brasilian kansallisdrinkki caipirinha valmistuu sokeriruokoviina cachacasta, tuoreesta limestä ja sokerista. Jos siis oluelle kaipaa vaihtelua, saa kyseistä raikasta ja usein erittäin makeaa drinkkiä tilattua melkeinpä mistä ja milloin vain. Varoituksen sanana täytyy todeta, että caipirinhat ovat todella vahvoja jopa suomalaisen arvion lopputuloksena. Myös viinejä Riosta voi ostaa, mutta yleisesti ottaen viinit tuodaan Brasilian ulkopuolelta ja hinnat ovat melko korkeat. Rion normaaleja ravintoloita kalliimmissa churrascarioissa eli Rion parhaissa liharavintoloissa ihmisten näki usein nauttivan punaviinejä lihan seurana.

IMG_1081Brasilialainen olut on prosenteiltaan Suomen perusoluiden tasoa. Se ei myöskään lukeudu, hyvin miedon makuisena ja helposti juotavana, oluiden aateliin, mutta kuumassa ilmastossa ja hyvässä ilmapiirissä se toimii suosittuna jano- ja seurajuomana. Itse en olisi vielä Bosan toimariksi lupautuessani uskonut, että reilut puoli vuotta Brasilian auringon alla tekisivät vannoutuneesta siiderin juojasta oluen ystävän. Tähän saattoi kyllä vaikuttaa paikallisen oluen halpa hinta, hyvinkin laimea maku ja vaihtoehtojen vähyys. Iloksenne ja myös omaksi ilokseni voin nyt kuitenkin ilmoittaa, että olutseuramme jäsenyys on kohdallani matkani seurauksena täydentynyt, ja myös minut voi tästedes tavata olutpullo tai -lasi kädessä tulevissa tapahtumissamme.

Ihastuttavaa ja makujentäyteistä syksyä toivottaen,

”taas Suomeen kotiutunut kirjeenvaihtajanne” Janika Tyynelä