Eka kerta kirpaisee, paitsi Bosassa!

Oluen perusteita ensikertalaisille aka syksyn ensmmäinen olutilta Tuulensuussa 17.9.2013.

Syksy 2013 startattiin Bosan olutiltojen merkeissä perehdyttämällä olutiltaneitsyitä niin oluiden kun olutillan saloihin. Mukaan ei siis huolittu jo olutiltakonseptin korkanneita, vaan kaikki paikalla olijat, Bosan hallituksen edustajia lukuun ottamatta, istuivat Tuulensuun kabinetissa ensimmäistä kertaa maistelemassa ja oppimassa oluesta Bosan tyyliin. Konseptille oli selvästi kysyntää, sillä ilta myytiin loppuun (ja vähän ylikin) ennätystahdissa. Mukaan otettiin niin paljon kuin vain kuviteltiin kabinettiin sopivan (ja vähän ylikin) ja tunnelma hehkui teemaan sopivasti lämpöä heti illan alusta lähtien.

Illan asiantuntijana toimi Tuulensuun oma poika Juha. Koska illan teemana oli oluen perusteet, kattoi Juha pöytään eri tyylisiä oluita. Homma startattiin lyhyellä briiffauksella oluen historiasta ja Königin Pilsenerillä, joka yleisön mielipiteen mukaan muistutti aikalailla suomalaista perusolutta. Pehmeä lasku siis erikoisolueiden kiehtovaan ja monisävyiseen maailmaan. Seuraavaksi päästiinkin maistelemaan Oktoberfest-olutta Hacker-Pschorrin Fest-Märzeniä, joka osoittautui monen suosikiksi! Brewdogin Punk IPAn  eli Indian Pale Ale jakoi jo enemmän mielipiteitä.  Vahvasti humaloidun  IPAn jälkeen suita huuhdeltiin Benediktinerin Hefe-Weissbierillä, joka  edusti vaaleita vehnäoluita. Lindemansin Geuze pääsi edustamaan lambicia. Kirsikkana kakun päällä ilta päätettiin Lindemansin Kriekiin, kirsikkaiseen olueen, joka maistui erityisesti illan naisväelle, jota ilahduttavan paljon oli paikalle saapunut!

bosaeka1Bosan illoissa ei ole ollut tapa istua kuin kirkossa ja kysymyksiä ja keskustelua syntyikin illan aikana oluesta, sen valmistuksesta ja muustakin. Kysyttiinpä Juhalta alkoholialan ammattilaisena vinkkejä darran tappoon fuksisyksyn rientoja silmällä pitäen. Juhalta ei mitään erityistä kikkakuutosta löytynyt, mutta sentään isällinen muistutus siitä, ettei pitkäksi venähtänyttä juomaputkea, esim. vappuna ei sovi lopettaa kuin seinään, koska se on kropalle erittäin raskasta, suorastaan haitallista.

Bosamaiseen tyyliin iltaa ei lopetettu maistelusettiin, vaan iltaa jatkettiin Oktoberfest-oluiden parissa vielä luennon päätyttyäkin. Paikan päällä kerätyn pikapalautteen perusteella tästä ekasta kerrasta osallistujille ei pahempia traumoja jäänyt ja samoja naamoja toivottavasti näkyy myös tulevissa olutilloissa.