Siideri-ilta 19.5.2011

Huolellisen ja pitkän valmistelun päätteeksi BOSA:n siiderijaosto toteutti kautta aikain ensimmäisen siideri-iltansa 19.5.2011 Gatropub Inezissä. Paikalle oli kerääntynyt tusina siidereistä kiinnostunutta. Ilta eteni jo vuoden ajan järjestetyissä olutilloissa hyväksi havaittuun tapaan. Ensimmäiseen siideri-iltaan valikoitui teemaksi Asturia. Pääsimme tutustumaan neljään alueen erilaisia juomia edustavaan siideriin: M. Busto Sidra Natural Villaviciosa, M. Busto Sidra Natural Seleccion, Sidra Asturiana Mayador Producción Limitada ja Sidra Asturiana Mayador Rosée. Näiden lisäksi osa BOSAlaisista otti pienen varaslähdön seuraavaan siideri-iltaan “villimiestä”, Bordatto Etxaldea Basajaun 2006 baskisiideriä maistelemalla. Lisää villeistä miehistä, naisista ja muistakin baskeista ensi kerralla.

Kaksi ensimmäistä siideriä olivat täysin kuivia ja ns. sidra natural -tyyppisiä, mikä tarkoittaa ettei niihin ole lisätty hiilihappoa. Tässä yhteydessä meille esiteltiin myös perinteinen asturialainen tekniikka ilmastaa siideri kaadon yhteydessä: pullo ojennetussa kädessä pään yläpuolella ja lasi puolestaan alaviistoon ojennetussa kädessä. Kaatotavan seurauksena kaadettavasta siideristä lasiin löytävä osa on kerännyt ilmaa ja kuplii lasissa hiilihapottomanakin. Ensimmäinen siidereistä, M. Busto Sidra Natural Villaviciosa, erosi muista olemalla täysin luomusiideri: Siihen ei ole lisätty edes hiivaa, käyminen tapahtuu omenien kuorissa esiintyvien villihiivojen vaikutuksesta. Siiderin maku olikin vahvan arominen, joidenkin maistelijoiden mielestä Lambicit mieleen tuova. Maussa havaittiin lisäksi yhtäläisyyksiä BOSA:n omaan Pamelaan, joka on myös täysin kuiva ja suodattamaton siideri. Villaviciosaan verrattuna suodatettu M. Busto Sidra Natural Seleccion oli maultaan huomattavasti pehmeämpi ja ohuempi.

Jälkimmäinen siideripari oli hiilihapotettuja. Sidra Asturiana Mayador Producción Limitada oli perinteinen valinta, Sidra Asturiana Mayador Rosée puolestaan punaisista omenoista tehty rose-siideri. Juomien hieman makea mutta pistävä maku yhdessä lisätyn hiilihapon kanssa antoi näille kokeilluista siidereistä eniten Suomessa myytäviä ‘siidereitä’ muistuttaneen maun, joskaan näiden mainitseminen samassa lauseessa tuntuu lähinnä huvittavalta. Illan päätteeksi kukaan ei jäänyt Golden Cappia & Co kaipaamaan.

BOSA:n ensimmäinen siideri-ilta oli osallitujien pikagallupin perusteella onnistunut ja jäimme kaipaamaan lisää. Sekä siiderit, asiantuntija että muutaman osallistujan nauttimat tapakset todettiin hyviksi ja koko tapahtuma ja Gastropub Inez BOSA:n toimintaan sopiviksi.

[nggallery id=14]