Ranskalainen siideri-ilta veti tuvan täyteen

Varmoihin kevään merkkeihin lukeutuva BOSAn siideri-ilta järjestettiin sopivasti juuri ennen wappurientojen alkua 17.4. Gastropub Tuulensuun illassa herkuttelun teemana olivat ranskalaiset siiderit. Viimeisen vuoden aikana BOSA on jäsenistömme toivomuksesta käsitellyt juomakulttuuria aiempaa laajemmin. Kasvava kiinnostus ja siiderijaoston voimistuminen näkyivät myös illan kävijämäärässä. Verrattuna BOSAn edelliseen, asturialaisiin juomiin keskittyneeseen siideri-iltaan paikalla oli tuplasti väkeä ja Tuulensuun kabinetti oli ääriään myöten täynnä!

Cidreries du Calvados La Fermière Écusson Grand Cidre Bio Brut
Cidreries du Calvados La Fermière Écusson Grand Cidre Bio Brut
L Raison Cidraie Cidre Blond
L Raison Cidraie Cidre Blond

Viiden siiderin kattausen alkuun tuotiin pöytään tutumpia makuja. Pari ensimmäistä tuotetta olivat illan siidereistä lähimpänä perinteistä suomalaista markettisiideriä. Ensimmäinen pullo oli kuiva luomutuote, isossa pullossa tarjoiltu Cidreries du Calvados La Fermièren Écusson Grand Cidre Bio Brut Bretagnen alueelta. Parivaljakko L Raisonin Cidraie Cidre Blondtuli Normandiasta ja oli huomattavasti makeampi ja kevyempi.

Bordatto Etxaldea Basajaun
Bordatto Etxaldea Basajaun

Aivan toisenlainen vaihde lyötiin silmään Baskimaahan tehdyllä välietapilla, sillä jo BOSAn edellisestä siideri-illasta jatkojuomana tuttu villimies, Bordatto Etxaldea Basajaun teki paluun. Tämä tuhti suodattamaton paketti oli jotain aivan muuta niin koostumuksensa, ulkonäkönsä, tuoksunsa kuin makunsakin puolesta. Muutos oli kuin vaaleasta laagerista tuhtiin bockiin näin olutkielellä. Paluu Normandiaan ja arkeen tehtiin Domaine de Cinq Autelsin Cidre de Normandie Demi-Secin avulla. Tämä luomusiideri kuului makeampiin kohteisiin, maistuen kuitenkin selkeästi omenalta eikä missään nimessä makeutusaineelta.

EARL des Grimaux Poiré Domfront
EARL des Grimaux Poiré Domfront

 

Domaine de Cinq Autels Cidre de Normandie Demi-Sec
Domaine de Cinq Autels Cidre de Normandie Demi-Sec

Maistelun loppuun oli vielä pieni yllätyskäänne, viimeinen siideri olikin nimittäin perry! Ei omenasiideristä tai kiljusta päärynäesanssilla loihdittu S/K-perry, vaan EARL des Grimauxin Poiré Domfront. Vaikka en yleensä mikään perryn suurin ystävä olekaan sai tämän juoman hieman makea päärynäaromi hymyn huulille. Sarjahan ei tietenkään loppunut tähän, vaan jatkoimme iltaa BOSAn perinteisistä hanatarjouksista nauttien.

Kokonaisuutena siiderituntemus laajeni taas uuteen suuntaan, seura oli hyvää ja hauskaakin oli. Siidereistä ja uusista juomakokemuksista kiinnostuneille voin suositella kaikkia tarjolla olleita juomia lähtöpisteeksi, Tuulensuun varastosta löytyy vielä paljon lisää. Runsas osanotto huomioiden syksyllä seurannee jatkoa, ainakin brittisiidereiden perään on huudeltu. Varmin tapa saada BOSA kehittymään juuri sinulle sopivaan suuntaan on äänestää jaloilla eli tulla kiinnostaviin tapahtumiin, näin näemme mille on kysyntää. Juomakulttuuri-illat vaikenevat kesäksi palatakseen syksyllä tiiviimmällä ja monipuolisemmalla aikataululla, nähdään sitä ennen vielä BOSAn kesätapahtumissa!

Kuvia illalta

[nggallery id=34]