Olutilta 12.4.2011

BOSA:n Olutilta pidettiin jälleen Gastropub Tuulensuussa 12.4. Illan isäntänä toimi pienen tauon jälkeen Suomen parhaaksi – sekä ammattilaisten että harrastajien äänestyksissä – valitun olutravintolan omistaja Sami Lappalainen. BOSA voikin siis ylpeänä onnitella yhteistyökumppaniaan ja yhtyä hehkuttamaan Suomen parasta olutravintolaa!

Olutillan teemana olivat tälläkertaa keväiset raikkaat oluet. Kevään merkkejä ovat Belgialaisissa oluissa hieman voimakkaampi alkoholipitoisuus, raikkaus ja sopiva mausteisuus. Jälleen kiitettävän täynnä olleen takakabinetin eteen tuotiin neljä uutta raikasta tuttavuutta, jotka olivat Kerkom Bink Blond, Diamond Lente Blond, Diamond Grass Bock ja la Fantome de Gastropub

Bink Blonde on samean kellertävä belgialainen ale. Olut on Tuulensuun omatuonti, joten sitä ei saa Suomesta mistään muualta tällä hetkellä. Olut on kevyt, maltainen ja hiivan tuoksu tulee suhteellisen selvästi. Olut on kuitenkin belgialaisittain hieman normaalia humaloidumpi ja raikastavampi. Loppupeleissä suhteellisen yksinkertainen ja maukas olut.

Diamond Lente Blond on Diamond maahantuojan itselleen Belgiassa teettämä olut. Olut on sitruksinen, raikas ja kevyen mausteinen. Mukavan raikas olut, jonka vähäisten alkoholiprosenttien vuoksi sen voi löytää myös esimerkiksi stockan hyllystä!

Diamond Grass Bock on myös maahantuojan tilaama olut jälleen Belgiasta. Olut herättää huomiota sillä, että se on väriltään täysin vihreää! Olut on värjätty lehtivihreällä, joka on jonkilainen perinne Belgiassa keväisin. Itse olut osoittautuu pettymykseksi, mikä on jotakin belgialaista keskikuraa uudelleen värjättynä ja nimettynä.

Viimeisenä erikoisuutena – ja todellakin erikoisuutena – on vuorossa la Fantome de Gastropub. Fantomen panimon koko tuotanto myydään nykyään hurjan kysynnän ja maineen vuoksi käytännössä kokonaan Yhdysvaltoihin, joten normaalilla eurooppalaisella ei ole yleensä mahdollisuuksia päästä maistelemaan tämän panimon tuotoksia vanhalla mantereella. Kuitenkin Gastropub Tuulensuu on jollain ilveellä onnistunut saamaan tehtyä oman ainutlaatuisen nimikko-oluen kyseisellä panimolla. Kyseistä olutta ei myydä missään muualla kuin Tuulensuussa, eikä sitä ole valmistettu kuin yksi erä. Onnelliset bosalaiset pääsivätkin maistamaan tätä harvinaista herkkua sopuhintaan.

Olut on tyyliltään Saison, joka ehti olla jo sukupuuton partaalla, ennen kuin muutama panimo Dupont eturintamassa ehtivät pelastaa tyylilajin. Saisonit olivat alkujaan tarkoitettu pelloilla työskenneille kesätyöntekijöille. 1800 luvulla ja aiemmin ei puhdasta vettä ollut paljon saatavilla, joten alkoholin puhdistama olut oli turvallisempi vaihtoehto.

La Fantome de Gastropub on nykysuuntauksen mukaisesti jo hieman villimpi tapaus. Olutta on maustettu sitruunalla ja mustapippurilla. Sitruuna tuoksuu ja maistuu selvästi ja tuo erittäin mukavan raikkaan tasapainon lähemmäs 8 prosenttia vahvalle maltaiselle oluelle. Pippuri potkii vain hieman taustalla. Tämä olut on yleisön hittituote ja illan kuluessa ehtii useampi pullo kulua vielä maistelusetin jälkeenkin. Tässä voisi olla BOSA:n seuraavalle WappuKuohulle oiva esikuva!

Illan aikana syntyi myös BOSA:lle jännittäviä tulevaisuuden uhkakuvia, joita voidaan nähdä – jos oluen haltiattaret pysyvät suosiollisina – ensi syksystä lähtien Tuulensuun hanassa!

[nggallery id=20]