Bosan ulkomaankirjeenvaihtaja hommissa

Bosan ulkomaankirjeenvaihtaja hommissa

Vietin vaihdossa kevään ja luonnollisesti aiheeseen liittyi myös hieman viihdettä ja hieman enemmän olutta. Matka starttasi tuiskuttavasta Suomesta Tukholman kautta Zurichiin, josta junalla kohteeseen eli Fribourgin idylliseen pikkukaupunkiin, jossa opiskelijoiden edustus oli noin 30 % asukkaista. Helmikuussa oli jo lämmintä, joten ensimmäisenä päivänä pääsi korkkaamaan myös terassikauden, tosin leikki loppui lyhyeen ja 20 asteen lämmöt vaihtuivat välillä hyytävään alppi-ilmastoon, joka vaihteli todella nopeasti.

Chamonix
Chamonix

Toisena viikonloppuna matka vei reissunpäälle aurinkoiseen Chamonix alppitaivaaseen. Puuteria ei päässyt pöllyttämään, mutta hyviä oluita löytyi luonnollisesti sieltäkin. Nimiä en kyllä valitettavasti enää muista. Olut kuitenkin yhdisti ja pienpanimo-boomi oli nähtävissä joka puolella Eurooppaa.

 

Näkymä Fribourgilaiselta terassilta
Näkymä Fribourgilaiselta terassilta

Fribourgissa on omia pienpanimoita ainakin kolme. Lisäksi yksi Sveitsin suurimmista panimoista eli Cardinal on alun perin sieltä lähtöisin. Suomessa kovasti kiukutellaan säädöksistä, säännöistä ja byrokratiasta, mutta tarina paikallisen pienpanimon perustajalta muutti käsitykseni täysin. Se ei ole sen helpompaa muuallakaan, vaan paperia täytyy täyttää enemmän kuin olutta ehtii panemaan. Lisäksi paikallinen lappari oli ihan samanlaista litkua kuin suomessakin tarjoiltavat bulkki-lagerit. Ei siis mitään syytä painaa leukaa rintaan vaan rinta rottingille. Samaan aiheeseen sopii myös viinaralli teema: tanskalaiset hakevat Saksan puolelta tanskalaista olutta, aivan kuten suomalaiset hakevat virosta. Hinta kun on puolta halvempi, niin se ohjailee käyttäytymistä isänmaallisuutta paremmin. Saksalaiset tosin olivat vielä ovelampia kuin virolaiset. Jos viet juomat ulos Saksasta, ei sinun tarvitse maksaa myöskään pantteja ja joitakin maksuja. Toisin sanoen kuitista katosi vielä 10 % hinnasta yhden lapun täyttämällä.

Yksi mieleenpainuvimmista reissuista suuntautui yliopiston mukana Zermatin jäätikölle. Kyseessä oli hiihtovaellus, jossa 2 päivän aikana mentiin 32 km ylös ja alas ilman hissiä.

kuva-2-yopaikka-vaelluksella
Yöpaikka vaelluksella

Tuolta montun pohjalta vaellettiin yöpaikkaan ja voin kertoa, että se yksi aiemmin manaamani Cardinal maistui kohtuullisen hyvälle!

Mutta ette uskokaan, kuinka hyvälle tämä olut maistui, kun reissu oli tehtynä! Ehkä elämäni paras olut tähän mennessä. Kuvittelin selviäväni ihan ok reissusta, mutta oli se jotain, mihin en ollut valmistautunut. Monta kertaa kävi mielessä, että pääsenkö täältä omin jaloin pois. Vaihtoehdot tosin olivat aika vähissä, joten hammasta purren ja vaahtopää jo silmissä kiiluen siltä selvittiin ehjänä ja paljon oppineena terassille.

 

Olut vaelluksen jälkeen
Olut vaelluksen jälkeen

 

Pääsiäisenä suuntasimme kaveriporukalla Belgiaan, josta matka jatkui Luxembourgin ja Ranskan kautta takaisin Belgiaan ja sieltä Sveitsiin. Matkalla luonnollisesti sattui ja tapahtui kaikenlaista. muun muassa sellainen fakta, että Ranska on kiinni kokonaisuudessaan pyhinä. Ei edes patonkia ja juustoa saanut pääsiäissunnuntaina ostettua. Viiniä tosin löysimme. Monia hyviä oluita osui myös matkalle: 3 Brasseurs jäi parhaiten mieleen, ja jos kyseiseen panimoon/ravintolaan törmäätte, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Jokaisessa ravintolassa on oma panimo, jonka oluita siellä tarjoillaan ja yhdistetään erilaisiin ruokiin.

 

Luxembourgilainen kirkko
Luxembourgilainen kirkko

Tarina ei loppunut vielä siihen, palasimme Sveitsiin Belgian kilvissä olevalla autolla viikko Brysselin hässäkän jälkeen ja meidän pysäytettiin rajalla. Kaveri vastasi, ettei ole viinaa, lihaa, eikä tupakkaa autossa. Tämän jälkeen kysyttiin paperit ja ohjattiin sivuun. Tässä vaiheessa autossa syke hieman nousi, koska todellisuudessa autossa oli noin 120 pulloa olutta, muutama viini ja hieman lihaa. Sveitsiin sai tuoda luvallisesti 5 litraa per pää alkoholia, ja meitä oli autossa neljä henkeä. Tästä näppärä ekonomi laskee, että yhtälö on hieman epätosi. Lisäksi kerroimme matkaavamme Italiaan, joka sekin oli hieman epätosi. Todennäköisesti meidän passeista näkyi, että omaamme oleskeluluvan Sveitsissä. Tilanne raukesin, kun kaveri kertoi, että itseasiassa olemme opiskelijoina Sveitsissä, jotka palaavat pääsiäisen vietosta Belgiasta ja menemme loppu lomalle Italiaan. Tämän jälkeen tullimies sanoi, että takaluukun voi sulkea. Helpotus oli melkoinen, kun kurvasimme rajalta pois. Kun tullimies palasi henkkareidemme kanssa, hän kiskoi käteensä kumihanskoja, joka herätti myös hieman huolta autossa.

Panimo ravintolan sisällä
Panimo ravintolan sisällä
Olutvalikoimaa
Olutvalikoimaa

kuva-5

Noukimme oluet Belgialaisesta olutkaupasta, jossa oli vaatimaton 800 eri oluen valikoima. Rajalla vähän jännitti, pääseekö ostoksia koskaan maistamaan.

Ps. kyllä mä siellä vähän opiskelinkin ja pääsin kursseista läpi 😉

Hauskaa syksyä ja lukumotivaatiota voi aina tulla noukkimaan Bosan tapahtumista, jos sitä ei muuten ole löytynyt,

Terveisin,

Bosan ulkomaankirjeenvaihtaja