BOSA & Boomstock: Viini, ehdottomasti likvidi sijoituskohde

BoomStock ry ja BOSA ry heittivät ensimmäistä kertaa hynttyyt yhteen ja järjestivät yhteistoimin keskiviikkona 14.3. viiniin sijoittamisen illan Inez Tapas Barissa. Illan puhetta oli vetämässä Gastropub-ketjun omistaja Sami Lappalainen ja illan tähtinä olivat hinnakkaammat punaviinit, jotka olivat vierasta maaperää opiskelijalle. Viinitiedon perusteiden lisäksi illan teemana oli laatuviinien arvonnousu ja jälleenmyyntimarkkinat. Katsaus hienostuneiden viinien maailmaan toi paikalle kahdenkymmenen hengen joukon nauttimaan hyvästä seurasta ja hauskasta illasta.

Illan tuhdista tietopaketista opimme, että toisin kuin lähes informaatiotehokkailla osakemarkkinoilla sijoittamisessa, viineihin sijoittamisessa pitää tuntea viinit, jotta pystyy tekemään onnistuneen sijoituksen. Laatuviineissä vuosikerta ja viinin kypsyystaso määrittää viinin jälleenmyyntiarvon. Viiniin sijoitettaessa ostetaan viinipulloja samalla suurempi määrä ja viinin makua sekä kypsyystasoa tarkastellaan vuosittain korkkaamalla  yksi pullo maistettavaksi. Odottettavan arvonnousun lisäksi viineihin sijoitetaan myös keräilymielessä. Tällöin sijoittaminen tapahtuu pikemminkin sijoittajaan itseensä, eikä pyritä välttämättä myöhempään tuottoon. Kalleimmat viinit lojuvatkin yleensä juomakelvottomina viinikellarin kuninkaina pimeässä ja viileässä säilytyksessä. Jälleenmyyntimarkkinoista merkittävimpinä voisi vielä mainita viinien huutokaupat, joissa viinien “treidaus” useimmiten tapahtuu.

Saint- Émilion Grand Cru

Ensimmäinen neljästä analyysin alla olevista viineistä oli ranskalainen, sijoittajien suosimalta Bordeauxin maaperältä tuleva, Château du Paradis, Saint- Émilion Grand Cru. Tämä viini oli vanhin, mitä pääsimme maistamaan kymmenen vuoden iällä. Viini on tehty merlot-, cabernet franc- ja cabernet-sauvignon- rypäleiden sekoituksesta. Makuelämys oli hienostunut, mutta kuten Sami Lappalainen totesi, se olisi voinut olla parempaa vasta muutaman vuoden kuluttua ja onkin vielä Gastropubilla kypsytettävänä

Mas la Plana

Toinen viini oli espanjalaisen Torres perheen Mas la Plana (2007) viini, joka oli tehty cabernet-sauvigon-rypäleestä. Tämä viini on ansainnut monta tunnustusta voittamalla kultamitalleja kilpailuista, kuten Challenge International du Vin ja International Wine and Spirit Competition. Mas la Plana oli täyteläinen, paksumpi koostumukseltaan kuin edellinen ja viinistä pystyi löytämään vanilijaisen maun, joka teki siitä erittäin miellyttävän juotavan.  Hinnaltaan Mas la Plana on Inezissä 69,50 euroa pullolta.

Franco Conterno Pietrin

Kolmantena oli maistamiskierroksessa Franco Conterno Pietrin 2006 Barolon kylästä, Italian Piemontesta. Viini on valmistettu nebbiolo-rypäleestä. Tämän viinin kannattaisi antaa kypsyä vähintään kymmenen vuotta ennen juomista. Kuusi vuotta vanhana viininä maku oli erittäin vahva, makeahko ja hapokas. Tätä löydät Gastropub Piemonten listalta 69 euron hintaan.

Viimeisin, mutta ei todellakaan vähäisin viini oli Ranskasta Burgundista Domaine Chandon de Briailles, Corton Maréchaudes Grand Cru. Viini on tehty pinot noir-rypäleestä vuonna 2003. Corton Maréchaudes Grand Cru oli kaikista neljästä väriltään haalein ja erittäin miellyttävä, kevyt koostumukseltaan ja raikas.

Corton Maréchaudes Grand Cru

Tässä viinissä oli erikoista se, että se oli tuotettu palstalla, jolta on tuotettu viiniä noin 1300 vuotta. Puhun varmasti monen puolesta jos väitän tämän viinin olleen illan paras. Tätä viiniä löytyy esimerkiksi Gastropub Tuulensuusta hintaan 89,50e / pullo.

Lisäksi oli tuttuna BOSA:n ja Gastropubin yhteisenä tarjouksena tarjolla viidentenä jokerikorttina kahdella kympillä pullo viini jonka listahinta on Inezissä lähempänä 50 euroa. Illan kulun ansiosta nimi ei tule nyt mieleen, mutta näitä ostettiin useampia pöytään varmuuden vuoksi.

Viiniin sijoittamisen ilta sujui mainiosti ja opimme parempien punaviinien ABC:n sekä viinien arvon muodostumisesta. BoomStockin ja BOSAn yhteistyö oli hedemällistä, joten toivottavasti näiden perusteiden lisäksi tulevaisuudessa tulisi syventävää jatkoa viinien saloihin.

Kuvia illalta

[nggallery id=30]